• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Feest tips hollands feest

Viert u binnenkort een Oud Hollands feest met uw zoon of dochter, dan helpen wij u graag op weg met onze feest-tips.

 

Wanneer de kinderen binnenkomen is het handig voor iedereen een kleurplaat neer te leggen. Omdat de kinderen over het algemeen niet allemaal tegelijk binnenkomen hebben ze zo direct wat te doen. Een typisch Hollandse kleurplaat is natuurlijk helemaal goed!

Als alle kinderen binnen zijn laat u ze nog een paar minuten spelen, voor het feestje echt begint. Het begin van een feestje verloopt vaak een beetje rommelig, zijn de spelletjes eenmaal begonnen dan zit de stemming er goed in!

Een feest is niet compleet zonder taart en limonade. Nu wordt taart over het algemeen niet veel gegeten, maar een plakje cake (eventueel zelf te versieren) of slagroomsoesjes dan weer wel! In de webwinkel kunt u oranje bordjes, oranje bekers en een mooi tafelkleed bestellen zodat de tafel extra gezellig wordt gemaakt. (tijdsduur ongeveer 10 minuten)

 

tafelkleed ik hou van holland oranje borden en bekers

 

Na het taart eten (we vergeten natuurlijk niet te zingen voor de jarige) is het tijd om de cadeautjes uit te pakken. Een grote favoriet van onze jongste dochter is als iedereen in de kring gaat staan met zijn of haar cadeautje. De jarige gaat in het midden staan en draait met de ogen dicht een paar rondjes. Als hij of zij stopt mag degene naar wie hij of zij wijst het cadeautje geven. (tijdsduur ongeveer 10 minuten)

 

 

Een typisch hollands spelletje is zaklopen. Dit spel is geliefd bij bijna alle kinderen. Misschien heeft u deze nog op zolder liggen, en anders kunt u deze in onze webwinkel bestellen. U verdeelt de kinderen in twee groepjes. U markeert twee punten (een start en een eindpunt). De kinderen proberen wie het snelst aan de overkant is. De wat grotere kinderen (vanaf ongeveer 8 jaar) vinden het ook leuk om er een estafette van te maken. In dit geval wordt er heen en weer gesprongen, waarna de volgende uit de rij mag springen. Het groepje dat als eerste klaar is heeft gewonnen. (tijdsduur ongeveer 15 minuten)

Wie heeft vroeger niet het spelletje "zakdoekje leggen" gespeeld? Kinderen spelen het in deze tijd niet veel meer, en vinden het daarom geweldig om het te doen.

Alle kinderen gaan in een kringetje zitten met hun hoofd voorovergebogen zodat ze niet zien waar de zakdoek wordt neergelegd. De jarige krijgt als eerste de zakdoek. Terwijl het liedje wordt gezongen legt de jarige de zakdoek achter een van de kinderen.


Zakdoekje leggen,

Niemand zeggen,

Kukeleku zo kraait de haan.

Ik heb maar twee paar schoenen aan:

Een van stof en een van leer,

Hier leg ik mijn zakdoekje neer.


Als de jarige het liedje heeft neergelegd zingen de kinderen:

Kijk voor je

Kijk achter je

Wie hem heeft die zullen we pakken

 

Het kind die de zakdoek heeft, probeert de jarige te tikken. Als de jarige weer op zijn plek zit zonder dat hij getikt is heeft hij gewonnen. Dit spel kan natuurlijk verschillende keren worden gespeeld. (tijdsduur ongeveer 15 minuten)

Al die spelletjes maken dorstig en hongerig, tijd om iets te eten..

Wilt u de kinderen wat laten doen dan is het leuk wat verschillende zachte snoepjes (spekkies, yoghurtsnoepjes etc.)  in bakjes op tafel te zetten en wat satéprikkers. De kinderen kunnen op deze manier zelf hun snoepjes prikken. (tijdsduur ongeveer 10 minuten)

Een spel waar ieder kind heel fanatiek van wordt is touwtrekken! De kinderen worden in twee teams verdeeld. U trekt een lijn of legt een voorwerp in het midden. Het team dat het andere team als eerste over de lijn of het voorwerp heeft getrokken heeft gewonnen. Daarna is het uiteraard tijd om revanche te nemen!! (tijdsduur ongeveer 10 minuten)

Is het droog dan kunt u met de kinderen gaan hinkelen. Met een stoepkrijtje tekent u de vakken op de stoep, waarna de kinderen het spel kunnen gaan doen.

Wilt u er een wedstrijdelement inbrengen dan gaat het als volgt:

Het eerste kind gooit een steentje op de 1 en springt vervolgens op de 2 en hinkelt zo verder. Gaat dat goed dan wordt het steentje op de 2 gegooid en mag er niet op de 2 worden gesprongen. Dit gaat door tot het kind “af”is.

Ernaast springen betekent “af”, en het steentje niet op het juiste cijfer gooien betekent ook dat het kind “af” is. Uiteraard zijn er nog vele varianten op dit spel te verzinnen. (tijdsduur ongeveer 20 minuten)

Koekhappen mag tijdens een hollands feestje uiteraard niet ontbreken! U kunt al voor het feestje begint een lijntje spannen waar u een koekje aan hangt. Met een blinddoek (bijvoorbeeld een theedoek) voor mogen de kinderen om de beurt het koekje proberen af te happen. Ontbijtkoek is hiervoor heel handig. Dit is vast van structuur en gemakkelijk en zacht om in te happen. (tijdsduur ongeveer 10 minuten)

In het voorjaar en de zomer zijn bij de Zeeman of speelgoedwinkels goedkoop loopklossen te krijgen. Deze zijn erg leuk om een spelletje mee te doen met de kinderen. Koop twee paar loopklossen (zelf maken van vier grote blikken en een stukje touw kan ook!) en verdeel de kinderen in twee groepjes. Net als bij het zaklopen mogen ze op de loopklossen zo snel mogelijk naar de overkant gaan lopen. Bij grotere kinderen is ook nu een estafette heel leuk. (tijdsduur ongeveer 10 minuten)

feestpakket ik hou van holland

 

Heeft u nog tijd over dan volgen hier wat algemene feest tips:

Blaas een aantal ballonnen op en knoop ze met elastiekjes om de enkels van de kinderen. Zodra de muziek start mogen de kinderen al dansend proberen de ballon van een ander kind kapot te trappen.

 

Padden happen. U legt snoepkikkers in een teiltje met water, en de kinderen mogen één voor  één een kikker happen.

 

“Juffrouw hoe laat is het”. Dit is een heel leuk spelletje dat buiten en binnen gespeeld kan worden. U gaat aan de ene kant van de kamer staan en de kinderen gaan aan de andere kant staan. Zij roepen “Juffrouw hoe laat is het”. Dan roept u bijv. “het is drie uur”. De kinderen mogen dan drie stappen naar voren zetten. Dit gaat door totdat u denkt dat de kinderen heel dichtbij zijn. Als ze dan weer vragen “Juffrouw hoe laat is het” roept u “het is etenstijd”, en u probeert de kinderen te tikken voor ze weer terug zijn aan de andere kant van de kamer.